Real Staffing

Een gids voor de eerste 90 dagen in je nieuwe baan

Iedereen heeft het over het belang van een goede eerste indruk, maar wat gebeurt er daarna? Als je een goede eerste dag in je nieuwe baan hebt gehad is dat natuurlijk geweldig. Maar als dat niet het geval was dan hoef je niet in paniek te raken - je hebt nog steeds voldoende tijd om alsnog een geweldige indruk te maken! Als het gaat om het zetten van de toon en impact hebben, zijn de eerste 90 dagen cruciaal. De eerste drie maanden geven je voldoende tijd om die goed eerste indruk uit te bouwen en je plaats in het bedrijf te veroveren.
We hebben een handige gids samengesteld voor je eerste 90 dagen. Deze tien beste tips fungeren als een checklist en zijn bedoeld om je wat ideeën te geven over hoe je de introductieperiode van je nieuwe baan het best kan benutten.

1. Zeg ja tegen zoveel mogelijk kansen
Een nieuwe baan zal waarschijnlijk een mix van nieuwe kansen opleveren, dit kan van alles zijn, van vrijwilligersinitiatieven tot sociale commissies. Je betrokkenheid laten zien kan nooit kwaad. Misschien dat een bepaald initiatief op het eerste gezicht niet helemaal bij je past, of dat je zoiets nog nooit eerder hebt gedaan; Reden te meer om mee te doen! Je begint een nieuwe baan en dit is een goed moment om nieuwe dingen te omarmen. Dit laat je enthousiasme zien, laat zien dat je niet bang bent om je handen uit de mouwen te steken, en biedt je de mogelijkheid om je nieuwe collega’s beter te leren kennen.

2. Leer je team kennen
Het opbouwen van relaties met je collega's is essentieel voor het succes en het plezier van een baan. Je moet dagelijks met deze mensen werken, dus neem echt de tijd om ze te leren kennen. Ga samen buiten de deur lunchen of drink een drankje na het werk; let op dat je dan praat over andere dingen dan werk. Als je je op je gemak voelt bij de mensen met wie je werkt, is het makkelijker je te ontspannen en doe je vanzelf je werk beter.

3. Stel vragen
Google kan dan wel je beste vriend zijn, maar soms is er geen betere vervanging dan een een-op-één gesprek met een collega. Als je ergens tegenaan loopt, ga dan niet lopen broeden - vraag het iemand! Verstop je niet en wees niet bang om je collega's lastig te vallen, je bent een team en je mag vragen stellen. Je bent nog maar net begonnen in die baan en het bedrijf en je hebt het recht om om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt.

4. Ga naar zoveel mogelijk vergaderingen!
We snappen het, te veel vergaderingen zijn saai en kunnen een enorme verspilling van tijd lijken. Als je net begint in een nieuwe baan levert zoveel mogelijk informatie over het bedrijf vergaren alleen maar voordelen op. Probeer zoveel mogelijk vergaderingen bij te wonen in het begin - hoe meer je weet over hoe jouw rol bij het bedrijf past, hoe beter je je werk zal doen en hoe meer waarde je kunt toevoegen. Plus, je kan dan meteen inschatten welke vergaderingen echt de moeite van het bijwonen waard zijn.

5. Stel haalbare korte termijn doelen
Voordat je vastloopt in je dagelijkse taken, is het erg belangrijk om wat tijd vrij te maken om na te denken over de belangrijkste dingen die je wil bereiken. Een goede manier om dit te doen, is door enkele haalbare doelen voor de korte termijn op te stellen. Dit geeft je niet alleen een duidelijkere focus, maar biedt al vroeg in je nieuwe baan een gevoel van prestatie.

6. Laat deze zich ontwikkelen tot lange termijn doelen
Korte termijn doelen zijn voorlopig geweldig, maar het is ook belangrijk om een aantal lange termijn doelstellingen in het achterhoofd te houden. Nu je een gevoel voor het bedrijf begint te krijgen, waar zie je jezelf over zes maanden? Denk na over wat belangrijk is voor jouw persoonlijke loopbaanambities, en ook hoe je het team verder kan helpen verder te komen.

7. Ga een kop koffie drinken met de meest senior persoon in het bedrijf
Proactief zijn vanaf het begin is geweldig, dus wees niet bang om die vergaderingen op te zetten en jezelf onder de aandacht te brengen bij de belangrijkste stakeholders in het bedrijf! Je bent om een reden in dienst genomen, er is geen betere tijd dan nu om je ideeën te delen en onmiddellijk je meerwaarde te tonen.

8. Vraag feedback
Als je erachter komt hoe je manager denkt dat je het doet, kan dit je echt helpen; realistisch gezien, je weet niet hoe je het doet als niemand het je vertelt. Dus wees niet bang om je manager om feedback te vragen over hoe het gaat. Positieve feedback kan je zelfvertrouwen enorm vergroten en daardoor je prestaties verbeteren. Het is ook geen slecht idee om verbeterpunten te identificeren; het is beter om eventuele problemen in een vroeg stadium te corrigeren voordat je vastloopt.

9. Definieer duidelijke doelstellingen met je manager
Het is belangrijk om van begin af aan te weten hoe je prestaties worden gemeten - zorg ervoor dat je duidelijke doelen formuleert, zodat je weet waar je naartoe werkt. Het hebben van duidelijke doelen is essentieel voor succes.

10. Zoek een manier om een probleem op te lossen

Jezelf vanaf het begin profileren als een proactief teamlid is een geweldige manier om goed van start te gaan met je nieuwe team. Als je meteen problemen oplost, voeg je meteen waarde toe - dit is een van de beste eerste indrukken die je kan maken!

 

Je bent dan wel je nieuwe baan gestart, maar het team van Real Staffing is er nog steeds om deskundig advies te bieden wanneer je het nodig hebt. Onze begeleiding houdt niet op na de plaatsing, dus als je vragen hebt aarzel dan niet ze te stellen.

Woman in job interview

Waarom het goed is om op sollicitatiegesprek te gaan, ook als je niet op zoek bent naar een nieuwe baan

03 sep 2019

Sollicitatiegesprekken kunnen je helpen bij de volgende stap in je carrière. Diverse professionals geven advies over het doen van oriënterende gesprekken.

Life Sciences recruitment: een wereld vol mogelijkheden

01 aug 2018

Read about Life Sciences recruitment: een wereld vol mogelijkheden from Real Staffing Frenelux

COVID-19 Update

01 apr 2020

Onze missie - de juiste mensen samenbrengen om te bouwen aan de toekomst – is nooit belangrijker geweest dan vandaag de dag.

Nieuw: Salary Report 2019 Pharma & Biotech

17 sep 2019

Vandaag vieren wij de lancering van ons nieuwe Salary Report 2019! Dit jaar in een interactief en digitaal format! Wil jij toegang tot transparante inzichten in salarissen en trends in de pharma & biotech markt? Lees dan snel verder!