Het veranderende recruitmentproces

Professionals hadden voorheen de banen voor het uitkiezen, maar tegenwoordig hebben zij steeds meer concurrentie. Dit vraagt om een andere benadering van het recruitmentproces door organisaties.

Door veranderingen in de markt worden recruitmentbureaus gedwongen om hun selectieproces aan te passen. Ook bij Real Life Sciences merken we dat we een andere benadering moeten toepassen in vergelijking met de tijd toen er werk genoeg was.

Onderzoek van KPMG

Uit onderzoek van KPMG, onder 400 net-afgestudeerden in Groot-Brittannië, blijkt dat maar liefst 34 procent van de ondervraagden het recruitmentproces te lang vindt duren en 43 procent geeft aan geen of nauwelijks feedback te ontvangen van hun potentiële toekomstige werkgever. Deze frustraties onder net-afgestudeerden kunnen leiden tot verlies van waardevol talent voor organisaties.

Aangepast recruitmentproces

Dit moet anders dacht KPMG en daarom heeft zij haar recruitmentproces aangepast. Wat zij hebben gedaan is zowel het eerste gesprek, het assessment en het laatste gesprek – behorend tot het traditionele sollicitatieproces – te laten vallen op dezelfde dag. Door dit versnelde proces worden er sneller keuzes gemaakt – KPMG streeft er naar binnen twee dagen de kandidaten van feedback te voorzien. Hierdoor is het zowel voor de kandidaat als de organisatie een stuk sneller duidelijk waar zij aan toe zijn: een win-winsituatie.

Bij Real Life Sciences streven onze recruitment consultants ook naar een zo snel mogelijk proces. Wij zorgen ervoor dat we binnen 48 uur minstens drie profielen aanleveren aan een organisatie die een functie heeft te vervullen.

Wenst u meer informatie over wat Real Life Sciences voor u of uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Annemarie Wuthrich via 020 522 12 19 of [email protected].

Nieuw: Salary Report 2019 Pharma & Biotech

17 sep 2019

Vandaag vieren wij de lancering van ons nieuwe Salary Report 2019! Dit jaar in een interactief en digitaal format! Wil jij toegang tot transparante inzichten in salarissen en trends in de pharma & biotech markt? Lees dan snel verder!

De toekomst van werkgeluk

02 jun 2020

Tijden veranderen, de robots komen er aan. De wereld van werk veranderd, banen komen en banen gaan. Wat houdt jouw baan straks nog in, als er een machine naast je staat die alles lijkt te doen? Wat betekent het om werknemer te zijn en hoe vind je hier je werkgeluk in?

Werken als een freelancer

01 jun 2019

Read about Werken als een freelancer from Real Staffing Frenelux

Real Life Sciences aanwezig op de DIA van 30 juni t/m 3 juli in Brussel

17 feb 2020

Lees over de aanwezigheid van Real Life Sciences op de DIA Europe die verplaatst is van 17 t/m 19 maart naar 30 juni t/m 3 juli in Brussel