Werken als freelancer

Eerder schreven we al over organisaties die steeds terughoudender zijn met het aannemen van zzp’ers. Naar aanleiding van de invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA), is een onderzoek uitgevoerd onder opdrachtgevers, zzp’ers en intermediairs. In totaal hebben bijna 1500 respondenten deelgenomen aan het onderzoek.

Brancheorganisaties ABU en Bovib hebben dit onderzoek uitgevoerd met als doel om antwoord te krijgen op de vraag of er daadwerkelijk minder zzp’ers worden ingehuurd als gevolg van de invoering van de Wet DBA.

Uit het onderzoek blijkt het volgende:

Opdrachtgevers…

• 90% van de opdrachtgevers werkt (nog) niet met een modelovereenkomst – dit komt door de vele onduidelijkheid die nog heerst

• 32% van de opdrachtgevers geeft aan dat de nieuwe wetgeving zal leiden tot hogere administratieve lasten – dit is een reden waarom opdrachtgevers meer gebruik zullen maken van payrolling en nulurencontracten

• 10% van de opdrachtgevers geeft aan dat zij zal stoppen met het inzetten van zzp’ers

• 4% van de opdrachtgevers geeft aan dat zij minder zzp’ers zal inzetten

• 2% van de opdrachtgevers geeft – verrassend genoeg – aan dat zij meer zzp’ers zal inzetten

Zzp’ers…

• 87% van de zzp’ers werkt (nog) niet met een modelovereenkomst

• 86% van de zzp’ers heeft meerdere opdrachtgevers

• 20% van de zzp’ers geeft aan nadelen te ervaren als gevolg van de invoering van de Wet DBA – voorbeelden van nadelen zijn onduidelijkheid omtrent de nieuwe wet en de terughoudendheid van opdrachtgevers

• 16% van de zzp’ers verwacht minder te worden ingehuurd voor opdrachten

• 14% van de zzp’ers heeft één opdrachtgever

• bij 4% van de zzp’ers zijn opdrachten stopgezet vanwege de invoering van de nieuwe wet

Intermediairs…

• 93% van de intermediairs vindt het door de invoering van de Wet DBA lastiger om met zzp’ers te werken

• 63% van de intermediairs werkt met een modelovereenkomst

• 40% van de intermediairs verwacht een toenemende vraag naar intermediaire dienstverlening van zzp’ers – vooral de vraag naar detachering en payrolling stijgt

Kortom, er komen harde cijfers naar voren uit het onderzoek. Echter is het op dit moment nog te vroeg om conclusies te trekken. Voordat we dit kunnen doen moet de Wet DBA langer in werking zijn. Begin volgend jaar wordt hetzelfde onderzoek herhaald. We zijn benieuwd of de uitkomsten dan veranderd zullen zijn. Uiteraard stellen we u tegen die tijd weer op de hoogte van de onderzoeksresultaten.

Wilt u meer informatie over wat Real Life Sciences voor u of uw organisatie kan betekenen met betrekking tot een (tijdelijk) dienstverband, neem dan contact op met Associate Business Manager, Annemarie Wuthrich via 020 522 1219 of [email protected].

Real Life Sciences aanwezig op de DIA van 17 tot 19 maart in Brussel

17 feb 2020

Lees over de aanwezigheid van Real Life Sciences op de DIA van 17 tot 19 maart in Brussel

Medical Affairs: Access for all

14 feb 2020

Lees meer over Medical Affairs: Access for all. Het event van de NVFG dat ondersteund wordt door Real Life Sciences

Strenge privacyregels hinderen medisch onderzoek in Nederland

23 sep 2019

Nederlandse ziekenhuizen durven geen medische onderzoeksdata uit te wisselen. Dit remt de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.

Nieuw: Salary Report 2019 Pharma & Biotech

17 sep 2019

Vandaag vieren wij de lancering van ons nieuwe Salary Report 2019! Dit jaar in een interactief en digitaal format! Wil jij toegang tot transparante inzichten in salarissen en trends in de pharma & biotech markt? Lees dan snel verder!