Uitstel Wet DBA

Afgelopen vrijdag is bekend gemaakt dat het Kabinet de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) uitstelt tot in ieder geval het jaar 2018. De reden hiervoor is dat er veel onduidelijkheid heerst met betrekking tot de gevolgen die de invoering van de nieuwe wet met zich meebrengt.

De Wet DBA leidt tot een terughoudende houding van werkgevers met betrekking tot het inhuren van zzp’ers. Niet alleen zzp’ers klagen over de invoering van de Wet DBA, maar ook werkgevers zijn er alles behalve blij mee. De invoering van de Wet DBA leidt tot het risico op boetes en naheffingen voor de werkgever. Het probleem met de Wet DBA is dat het onderscheid tussen zelfstandigen en mensen in loondienst dat de wet maakt niet overeenkomt met hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Door alle klachten en onduidelijkheden is ervoor gekozen om de handhaving van de Wet DBA uit te stellen tot 2018 (Nos.nl, 18 november 2016).

Wat betekent dit precies?

  • De handhaving van de Wet DBA wordt uitgesteld tot in ieder geval 1 januari 2018 – deze tijd wordt gebruikt om de knelpunten waar de wet mee te maken heeft op te lossen.
  • Aankomend jaar zal de Belastingdienst geen boetes uitdelen of naheffingen opleggen wanneer er fouten zijn gemaakt in de modelovereenkomst.
  • Per 1 mei 2017 start de Belastingdienst wel met maatregelen tegen zzp’ers en werkgevers die echt een werkgevers-werknemersrelatie hebben.
  • In april 2017 brengt de Staatssecretaris een derde voortgangsrapportage uit.

Mocht u nog vragen hebben over de Wet DBA en wat dit betekent voor u als zzp’er of voor u als werkgever, kunt u contact met ons opnemen.

Strenge privacyregels hinderen medisch onderzoek in Nederland

23 sep 2019

Nederlandse ziekenhuizen durven geen medische onderzoeksdata uit te wisselen. Dit remt de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.

Nieuw: Salary Report 2019 Pharma & Biotech

17 sep 2019

Vandaag vieren wij de lancering van ons nieuwe Salary Report 2019! Dit jaar in een interactief en digitaal format! Wil jij toegang tot transparante inzichten in salarissen en trends in de pharma & biotech markt? Lees dan snel verder!

Waarom het goed is om op sollicitatiegesprek te gaan, ook als je niet op zoek bent naar een nieuwe baan

03 sep 2019

Sollicitatiegesprekken kunnen je helpen bij de volgende stap in je carrière. Diverse professionals geven advies over het doen van oriënterende gesprekken.

Meer aandacht voor het gepast gebruik van innovatieve medicijnen

02 aug 2019

'Medicijnen zijn te duur' is de algemene klacht. Maar kijken we ook genoeg naar het volume van deze medicijnen? Bekijk het onderzoek van SirM en Common Eye in opdracht van het ministerie van VWS “op naar hoger hangend fruit”.