5 Vragen die je moet stellen op je eerste werkdag

Je eerste werkdag kan aanvoelen als de eerste dag van het nieuwe schooljaar: spanning, zenuwen en misschien wel vlinders in je buik. ‘Goed om je weer aanwezig te zijn op de werkvloer!’ Deze vragenlijst helpt jou met het maken van een goede eerste indruk. Hoe jouw eerste dag ook verloopt, verduidelijking vragen kan nooit kwaad.

1. Hoe wil je dat wij onderling met elkaar communiceren, met e-mail, chat of in persoon?

Beland je in een bedrijf met een e-mail cultuur, worden chat apps als Slack, Teams of misschien veelvuldig gebruikt? Of heb je te maken met collega’s die liever persoonlijk worden benaderd?

Het identificeren van de juiste communicatiekanalen helpt jou een goede start te maken. Zo kun jij effectiever communiceren, en je daarmee sneller aanpassen in de bedrijfscultuur. Als je een management functie bekleed en gezien moet worden, dan verdienen jouw communicatievaardigheden extra aandacht.  

2. Wat zijn de belangrijkste projecten die ik in de gaten moet houden momenteel?

Je eerste weken zijn vaak intensief, er wordt een hoop informatie op je afgevuurd door collega’s, maar ook in onboarding sessions. Waarschijnlijk hoef je niet direct druk te maken over de details. Toch is belangrijk dat je in de smiezen hebt welke grote projecten of ontwikkelingen er gaande zijn binnen jouw nieuwe werkomgeving.

Hoewel deze grote projecten misschien niet direct van toepassing zijn op jouw werkzaamheden, geeft het je een goed aanknopingspunt om contact te maken, mee te praten met jouw nieuwe collega’s en het grotere plaatje te leren kennen.


3. Wie zijn de sleutelfiguren in het bedrijf, en met wie moet ik contact opnemen? 

De belangrijkste stakeholders of sleutelfiguren verschillen van baan tot baan. In een bedrijf wat wereldwijd opereert zal je misschien met mensen in allerlei landen te maken krijgen. Maar soms werk je voornamelijk met de mensen op jouw werkvloer of lab.

Wat de situatie ook is, probeer te ontdekken met wie je regelmatig moet communiceren. Neem het initiatief en maak een afspraak voor belletje, stuur ze een email of neem een traktatie mee. Dit geeft je een voorsprong en draagt bij aan jouw eerste indruk.


4. Welke dingen wil je dat ik in mijn eerste week voor elkaar krijg?

Direct een eerste opdracht te pakken die jij tot een succes moet maken? Of laat je alles maar over je heen komen? Niet elke werkgever zal je overladen met taken op je eerste dag, soms krijg je ook wat ademruimte om zelf te ontdekken wat er speelt. Of misschien wordt je meegenomen in een uitgebreid onboarding- en trainingsprogramma van HR. Jouw eerste werkweken worden altijd beïnvloedt door de bedrijfscultuur.

Wat de situatie ook is, het is gezond om een aantal kleine en haalbare doelen op te stellen die je graag wil bereiken in je eerste weken. De kleine successen geven je een goed gevoel, en zorgen er voor dat jij je fit voelt in je nieuwe baan.

5. Hoe wordt mijn performance gemeten?

KPI’s, targets, objectives - je kent ze vast en zeker en ze bieden je houvast in je werk. Spreek met je manager af wat de criteria zijn waarop jij wordt beoordeeld. Misschien is er wel een werkprestatie programma, of zijn jouw voornaamste doelen of taken losjes ingericht. Elk bedrijf kijkt anders naar presentaties. Maar zorg dat je vanaf het begin goed op de hoogte bent van jouw doelen.Bij Real doen we er alles aan om jou een vliegende start te geven in je nieuwe baan. Wil je meer tips hebben voor je eerste werkweek, werkjaar of het managen van jouw online merk?

Lees dan ook de volgende artikelen: 

Meer aandacht voor het gepast gebruik van innovatieve medicijnen

02 aug 2019

'Medicijnen zijn te duur' is de algemene klacht. Maar kijken we ook genoeg naar het volume van deze medicijnen? Bekijk het onderzoek van SirM en Common Eye in opdracht van het ministerie van VWS “op naar hoger hangend fruit”.

Een blik op de Life Science arbeidsmarkt tijdens de wereldwijde pandemie

26 mei 2020

In deze bijzondere tijd is de arbeidsmarkt sterk onderhevig aan verandering. SThree, ons moederbedrijf, deed wereldwijd onderzoek naar de veranderingen in de markten waarin we actief zijn. We spraken klanten uit diverse sectoren, over hun huidige arbeidsbeleid en wat hun verwachtingen van de toekomst zijn. Speciaal voor Real Life Sciences schijnen we ons licht op de Life Science sector en bieden we inzicht in het arbeidsklimaat.

Werken als een freelancer

01 jun 2019

Read about Werken als een freelancer from Real Staffing Frenelux

Tips voor succesvolle virtuele sollicitatiegesprekken

09 apr 2020

Bedrijven wereldwijd gebruiken steeds vaker videoconferentieplatforms zoals Skype of GoToMeeting om geplande sollicitatiegesprekken digitaal uit te voeren. We hebben de belangrijkste informatie over het digitale sollicitatiegesprek voor sollicitanten en bedrijven samengevat.

Tags: #THUISWERKEN