Hoe verandert COVID-19 de Life Sciences industrie?

SARS-CoV-2 heeft wereldwijd nog steeds veel invloed op de manier hoe we leven, hoe we werken, en op verschillende industrieën. Middelpunt in deze crisis is de life sciences en farma industrie. Waar grote laboratoria en productie faciliteiten uit de grond worden gestampt om zo snel mogelijk een goed werkend, schaalbaar en betaalbaar vaccin te ontwikkelen zijn er meerdere factoren die een grotere rol gaan spelen in deze markt. Real Staffing deed onderzoek naar hoe de Life Sciences industrie verandert, misschien wel voorgoed.

Schaalbaarheid
Het feit dat productie faciliteiten zo snel worden ontwikkeld zorgt voor een hogere kost efficiëntie. En dat geld niet alleen voor een SARS-CoV-2 vaccin, maar ook voor andere, tot nog toe moeilijk betaalbaar te maken en ingewikkelde vaccins. Bio process engineers en wetenschappers werken hard aan schaalbaarheid om niet alleen de huidige pandemie in te kunnen dammen, maar ook om klaar te zijn voor toekomstige uitbraken.

'Waar het doorgaans 10 jaar duurt om een vaccin te ontwikkelen wordt dat nu in 18 maanden gedaan.' (Global Boardroom, 2020).

Wereldwijde samenwerking
Waar de oproep om vanuit huis te werken van kracht blijft en veel bedrijven afhankelijk zijn van lokale netwerken geldt het tegenovergestelde voor de life sciences en farma industrie. Een wereldwijde beweging onder top wetenschappers, engineers, artsen en virologen is gaande om de juiste medicatie te ontwikkelen om het virus tegen te gaan. Waar het doorgaans 10 jaar duurt om een vaccin te ontwikkelen wordt dat nu in 18 maanden gedaan (Global Boardroom, 2020). Dit betekent dat andere medicijnen wellicht sneller kunnen worden ontwikkeld en dat patiënten minder lang hoeven te wachten op een behandeling.

Artificial Intelligence

AI wordt al breed toegepast in biotech om medicijnen te her ontwikkelen voor Covid-19 en andere ziektebeelden. Bij Covid-19 scant AI grote hoeveelheden data en ontwikkelt inzichten voor R&D. Zo worden ernstig zieke patiënten zichtbaar die bepaalde medicatie niet hebben gehad of waar onderliggende factoren een rol spelen. De snelheid waarmee men tot inzichten komt kan ervoor zorgen dat toegepaste behandeling sneller kan worden gestart.

Investeringen
Hoewel de beurzen de eerste paar dagen van de crisis instortten, krabbelen deze in de life sciences industrie weer op. Dat de cijfers de bocht hebben genomen indiceert hoe robuust de markt is. Zeer recent hebben een paar van de grootste capital ventures in de sector aangekondigd een investering van 2.5 biljoen te doen, om aan te geven hoe groot hun vertrouwen is. Deze investeringen zullen worden ingezet in o.a machine learning, technologische ontwikkelingen en health security. Verwacht wordt dat grote investeringen nodig zullen blijven om ook in de toekomst de gezondheid van de mens te waarborgen.

Het nieuwe normaal
Het is duidelijk dat de huidige situatie z’n sporen nalaat. Terwijl sommige markten mogelijk meer lokaal afhankelijk worden is dit in de Life Sciences industrie omgekeerd. In de wereld van werk zullen gelijksoortige veranderingen te zien zijn met betrekking tot zoveel mogelijk thuiswerken en zo min mogelijk reizen. Maar de kennis die er is, wordt toegankelijker dan ooit. De wereldwijde samenwerkingen worden hechter dan ze waren. En de veranderingen die we nu kunnen maken, maken historische impact.

Ben jij een life science expert en ben je op zoek naar een nieuwe opdracht? Wacht dan niet langer en neem contact op met Real Staffing. In een markt waar baanbrekend werk wordt gedaan, elke dag opnieuw, zorgen we er samen voor dat jij op de juiste plek komt.

Voor jou, voor de toekomst, en die van de wereld.

Recruitment serie - Dos & Don'ts tijdens sollicitatiegesprek

01 jun 2019

Read about Recruitment serie - Dos & Don'ts tijdens sollicitatiegesprek from Real Staffing Frenelux

Meer aandacht voor het gepast gebruik van innovatieve medicijnen

02 aug 2019

'Medicijnen zijn te duur' is de algemene klacht. Maar kijken we ook genoeg naar het volume van deze medicijnen? Bekijk het onderzoek van SirM en Common Eye in opdracht van het ministerie van VWS “op naar hoger hangend fruit”.

De toekomst van werk

07 jul 2020

Het nieuwe werken, werken 2.0, ofwel de toekomst van werk is een onderwerp dat velen bezig houdt. Wat zijn de grootste veranderingen in de toekomst van werk? En welke vaardigheden zijn er nodig om hierin succesvol te kunnen zijn?

[Podcast] – Female leadership: carrière maken bij Real Life Sciences

28 jul 2020

In deze serie podcasts, spreken we over vrouwelijk leiderschap en carrière kansen in het algemeen, met als eerste spreker niemand minder dan onze business Manager Annemarie Wuthrich.